babkapiaskowapomarańczowo-waniliowa-zbiałączekoladą_Ejva.txt

SKŁADNIKI

200 g miękkiego masła

2/3 szklanki cukru

1 torebka cukru wanilinowego

4 jajka

100 g białej czekolady (opcjonalnie)

starta skórka z 1 pomarańczy

4 łyżki soku z pomarańczy

200 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


PRZYGOTOWANIE

Jaja i masło bardzo dokładnie ocieplić (to ważne!). Formę na babkę o pojemności 2,5 litra wysmarować roztopionym masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na biały i puszysty krem (ok. 8 minut). Wciąż długo miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać po łyżce płynną białą czekoladę oraz startą skórkę i sok z pomarańczy.

Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Dodać do ubitej masy i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy).

Babkę studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem.