SKŁADNIKI
200 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 torebka cukru wanilinowego
4 jajka
100 g białej czekolady (opcjonalnie)
starta skórka z 1 pomarańczy
4 łyżki soku z pomarańczy
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Jaja i masło bardzo dokładnie ocieplić (to ważne!). Formę na babkę o pojemności 2,5 litra wysmarować roztopionym masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na biały i puszysty krem (ok. 8 minut). Wciąż długo miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać po łyżce płynną białą czekoladę oraz startą skórkę i sok z pomarańczy.
Wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Dodać do ubitej masy i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy).
Babkę studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy - Zabacz wszystkie komentarze.
Prześlij komentarz